Pacific House

December 15, 2014

Location: Watsons Bay NSW

With views of Sydney Harbour, Watsons Bay, and The Gap Park, the existing residence on this site is made up of three connected buildings: a significantly altered 2-storey weatherboard Victorian house, a single storey cottage with pitched roof, and a single-storey cottage style garage with mezzanine. The client’s brief called for an inspiring contemporary family home. Because the main building has some heritage significance, the design strategy is to retain and modify it sensitively in the new scheme, while replacing the two ancillary structures with new buildings in a similar configuration. The retained building remains the tallest of the three, and functions as the core and connecting element to the two new buildings, to the north – a T-shaped, split-level building clad in slatted timber, and to the sout – a single-storey pavilion with glass walls and timber slatted roof. While siting these new structures in sympathy to the old buildings maintains a record of their existence, the experience of moving through the new spaces will be radically different, and more connected to the harbour and surrounding landscape.

Pacific_1

Pacific_2

Pacific_3

Author: Nick tobias