Centennial House

December 16, 2014

Location: Centennial Park, NSW

In a prized setting opposite Centennial Park, this house boasted many influences but no particular identity of its own. Now home to a young family, this major overhaul was inspired by the proportions and rhythm of the existing structure and fenestration, and the ideals of Palladian symmetry and order, to create a contemporary dwelling that would sit comfortably among its more traditional neighbours.

From the front gate, a new entry sequence reveals the landscaped garden and tactile form of the pool, leading to the welcoming verandah and front door. The reworked foyer boasts a sweeping sculptural staircase, which is surrounded by rearranged spaces that are clearly defined as formal and informal zones, for entertaining and grown-up pursuits, and children’s activities and family gatherings, respectively.

At the rear, a new elevated lawn conceals car-parking below, and a single-storey addition along the southern boundary maximises solar access while providing a relaxed setting for daily life, including indoor and outdoor kitchens and meals areas, and a yoga room and gym.

With its generous proportions – doorframes were heightened to pay homage to the high ceilings – and classical fixtures and fittings – new mouldings convey a sense of elegance while wall sconces and pendant lighting enhance the sense of refinement – this home is now worthy of its serene park-side location.

 

TP MR 001 LR

TP MR 040 LR

TP MR 080 LR

centennial-stair-copy

TP MR 615 LR

TP MR 645 LR

TP MR 065 LR

Author: Nick tobias