Hopetoun House

June 11, 2019

Location: Vaucluse NSW

This new Vaucluse house is a family home on a triangular-shaped site in a natural valley that leads to a small beach. We aimed to capitalise on Harbour views from the upper levels and the site’s attributes drove the design geometry, leading us to an L-shaped plan that splays outwards at the site’s narrowest point.

The main entry opens to a foyer on the second level that ambiguously blurs the boundaries between outside and in: roughly-shaped stone pavers combine with a curvaceous raw steel stair, lit from above by a large circular skylight. Bedrooms and bathrooms occupy this floor, while guests proceed upstairs to the main living spaces.

Meanwhile, at ground level, the house opens to private and tranquil gardens, a swimming pool, and outdoor entertaining terraces, supported by a small kitchenette. A guest bedroom opens to the garden while service areas are tucked into the hillside.

The carport – located below the house – is connected by a covered walkway, which leads the owners on a daily journey through the lush garden. The plan features softened corners internally and externally, adding to the overall sense of welcome and comfort. Thresholds are mediated by vertical louvres, which direct the gaze towards water views, while banks of horizontal louvres bring in natural breezes, and planter boxes embed this new home into its mature garden setting.

The design represents a true blueprint for the way this family comes together, whether that’s getting ready for school; coming home from work; or entertaining on weekends, and they are delighted with the results.

 

Author: Nick tobias