Gardyne House

December 18, 2014

Location: Bronte NSW

The brief for this new house was to maximise natural light and ventilation in the living areas, and optimize the magnificent views to the ocean. This became key to a split-level program in which indoor/outdoor spaces have varying degrees of privacy and exposure to the view. We opted for a horizontal plan, with secondary functions located at the rear (south) and family common space being splayed across the northern façade – a sun trap, and totally open to the splendid views. A single-storey pavilion is set perpendicular to a two-storey element, separating the public and private outdoor spaces and creating an independent backyard. Interior living areas are oriented towards a horizon-edge swimming pool that traces the parameter of the site, visually connecting it to the ocean. Dramatic contrast between solid and void, and changes in volume and height create visual interest throughout.

1.-TP-GS-0056-HR

6.-TP-GS-0498-HR

5.-TP-GS-0215-B-HR

4.-TP-GS-0130-HR

3.-TP-GS-0073-B-HR

Press & Media:

Design Addicts Platform (2012, December 13). Gardyne St House. Retrieved from http://designaddicts.com.au/platform/2012/12/13/gardyne-st-house/

Share Design Inspiration Blog (2013, December 7). Nick of Tobias Partners. Retrieved from http://sharedesign.com/inspirationblog/nick-tobias-of-tobias-partners/

Author: Nick tobias